Pages

Thursday, 19 May 2011

MeMINTA atau MemBERI

Assalamualaikum w.b.t
hye hye hye....

I think after a quite long time...
I've got some idea to post here...
thanks to:


mesti korg pelik kan..
mende ape link kat ats tuh??
tuh ade lah group blogger2 brtukar2 pikiran
dan macam2 lagi....hehe~
come join us...

ok~
enough with the promotion...
korang prefer meminta atau memberi?













Si meminta: "alah, bukannya byk pon mintak...
sikit je kot.. tuh pon nk berkira"

Si memberi: " bkn xnak bg, takot nnt disalah gunakan".
"boleh caye ke korang nih?"

















"563 - Diriwayatkan daripada Muawiyah r.a katanya: Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Aku hanyalah bendahari. Sesiapa yang aku berikannya dalam keadaan senang hati maka dia akan diberkati dalam pemberian itu dan sesiapa yang aku berikannya kerana dia meminta maka dia bagaikan orang yang makan tetapi tidak pernah kenyang".


pernah dengar x hadis nih...
kalo xpernah dgr pon, pasti pernah dgr nih kan??

Dari Hakim bin Hizam Radhiyallahu
"anhu bahwasanya Nabi Shallallahu "alaihi wa sallam bersabda:

"Tangan yang bahagian atas - yang memberi -
adalah lebih mulia daripada tangan yang bahagian bawah - yang diberi

seperti yang kiter tahu...
zaman sekarang nih ramai sgt yang
kiter boleh lihat di merata-rata tempat nih
meminta...
saya disini bkn untuk menunding
pada sesiape....
its REALITY ( sape stuju angkat kaki)...
haha~
ok, serious....

Barang siapa yang enggan meminta, maka Allah akan memberikan kecukupan padanya dan barangsiapa tidak memerlukan pemberian manusia, maka Allah akan memberikan kekayaan padanya."

(Muttafaq "alaih)

Ini adalah lafaznya Imam Bukhari, sedang lafaznya Imam Muslim adalah lebih ringkas lagi.
Rasulullah SAW bersabda:

"Tiga hal yang aku bersumpah atas ketiganya;

1. Tidak berkurang harta kerana sedekah,

2. Tidak teraniaya seorang hamba dengan aniaya yang ia sabar atasnya, melainkan Allah menambahkan kemuliaan, dan

3. Tidak membuka seorang hamba pintu meminta-minta, melainkan Allah membuka atasnya pintu kefakiran"

(HR Dawud, Tirmidzi, dan Ibnu Majah)


hati ku tergerak nak tulis pasal nih
sbb, semalam time mengerTEH kat jam besaq...
ade la sorang bdk dtg meminta sedekah untuk sekolahnya...
dari Alor Star...
sanggup dtg dr jauh...
ok, saya bukan nak bersikap sinis
pada2 mereka ni...
tapi sedar x.. dari meminta,
apelah salahnya bekerja untuk mendapatkan sesuatu...

si meminta: "bukan senang nak cari kerja".. "susah lah nak kerja"

hello, bukannye suh kerja besau2 nuh...
tp cukup lah kerja2 yang boleh menyara diri dan mungkin keluarga...
tidak perlu berlebih2 kalo susah...
banyak kot kerja yang boleh buat...

ade 1 kisah tuh...
2 org lelaki tgh duduk minum di 1 warung..
then datang sorang abg tuh mintak sedekah...
tau x ape yang 2 org laki tuh buat?
dier bg 1 brg kat abg tuh then dier suh abg tuh jual....
n oleh kerana abg tuh berjaya jual,
hidup dier skang xperlu untuk meminta...
bukan sbb jual 1 brg dh boleh senang...
tidakkkk...
maksudnye disini...
dari kiter meminta2 lebih baik kiter berusaha kan??
ingt nih... USAHA TANGGA KEJAYAAN
Allah sayang pd org yg berusaha
untuk majukan diri sendiri....
tp, Usaha tuh usaha juge... DOA jgn lupe...
"barang" diatas bermaksud LEGAL pnye brg OK...

mungkin org akan kate bkn nyer ssh sgt pon nk bg sedekah kat org....
kan sedekah itu satu amal jariah...
YES!! mmg xssh, mmg amal jariah...
tp sampai bile?
hidup dier xkan senang...
sampai bila2 pon akn mcm tuh jgk...
bile nak maju woi..
haha~
mesti akan ade suare2 sumbang yg akan
mengutuk saya lpas nih...
saya terima ape sja pandgn dr korg..
xkisah negatif or positif...
ini pandangan dari kaca mata saya...

pape pon,

Hadits Ibnu Umar dari Rasulullah, beliau bersabda.

"Ertinya : Sentiasa seseorang meminta-minta hingga ia datang pada hari kiamat tanpa membawa sekerat daging pun di wajahnya"

[Muttafaqun "Alaihi]


akhir kate...
Same-same lah kiter menuju ke SINAR kebahagiaan n
kejayaan akhirat dan juga dunia (AL-FALAH)
Saya hanya manusia biasa...
Assalamualaikum....



"any comment"

4 comments:

RayyanZikRy said...

memberi lebih baik,bla kita dah bg,lepas tunggungjawab kita...depa nk watpa ngn duit tu depa punya pasal..lau kejalan yg silap depa tanggung la..

Riez Razali said...

mmg... tp smpai bile kn?? mnde nih xkn berkesudhn...

empunYa blOg.... said...

pandangan yg membina...hehe
aku rasa btoi jgk pa ank ckp tu...

tp btul jgk, lbh baek kita berusaha utk dpt duet dr meminta kan...

pndpt msg2 la...sbb da yg ckp diorg mnta sdkah utk amal jariah, nk bntu bina msjd, sekolah agama..mcm2 g lah...

kdg2 aku pn was2 nk bg sbb bla tya org tu ckp dtg dr blah thailand lah...

tp kena ingt, mcm dlm blog wan syafiq, yg pntg ikhlas...hehe

btw, gud writing riez...hehe

Riez Razali said...

naim... tq...
hehe...
yeah... semua org de pndpt masing2...
hang pon msti ade kan??
hehe..
thanks yar kenalkan blog2 ktorg kat blog hang.. huhu

CLICK here..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...